Filmmaker. Fotograaf.

“Ik geloof dat een reflectie mooier kan zijn dan de realiteit zelf. In mijn werk tracht ik de realiteit te reproduceren met het besef dat deze nooit een letterlijke reflectie kan zijn die ongefilterd bij de kijker terechtkomt. De werkelijkheid of een (fictieve/feitelijke) boodschap komt altijd gemedieerd aan.

Vindependent is een eenmanszaak opgericht door Vincent Hodde, een onafhankelijke fotograaf, filmmaker en redacteur. De naam is een samenvoeging van de eerste drie letters van zijn voornaam (Vin) en de Engelse benaming voor onafhankelijkheid (independent).

Vincent is inzetbaar voor verschillende projecten in de audiovisuele sector en filmwereld: als cameraman, editor en regisseur. Als fotograaf legt hij graag de unieke sfeer van jouw evenement vast, de USP van jouw product of jouw bijzondere persoonlijkheid.

Daarnaast is hij als redacteur werkzaam binnen de kunst- en filmeducatie. Dit en zijn achtergrond in filmwetenschap zorgen ervoor dat hij een extra theoretische benadering van de praktijk heeft. Zodoende is hij eveneens inzetbaar als moderator of (workshop-)docent.Als autonoom kunstenaar blijft hij zijn portfolio uitbouwen met straat- en fine-art fotografie, en eigen onafhankelijke (korte) filmproducties. Sommige van deze werken zijn geselecteerd voor festivals of worden aan particulieren verkocht.

Ik geloof dat een reflectie mooier kan zijn dan de realiteit zelf. In mijn werk tracht ik de realiteit te reproduceren met het besef dat deze nooit een letterlijke reflectie kan zijn die ongefilterd bij de kijker terechtkomt. De werkelijkheid of een (fictieve/feitelijke) boodschap komt altijd gemedieerd aan.

Na enige tijd naar onderstaande foto te kijken komt de aanschouwer waarschijnlijk tot het besef dat de reflectie zich bovenaan de afbeelding bevindt, terwijl de zogenaamde werkelijkheid waarvan het een kopie is er minder elegant onder hangt. Mijn filosofie is om kunst te maken die groter is dan het leven zelf of die op mijn manier een vervorming/interpretatie van de realiteit verbeeld. Dit komt concreet tot uiting via verschillende perspectieven, kleur- en mediumgebruik, opvallende montage of uitgesproken keuzes qua thematiek.